Gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada, insanların Covid-19 korkusuyla nasıl başa çıktığını ve bu süreci kolaylaştıran ya da zorlaştıran şeylerin neler olduğunu inceledik. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan 530 kişiyle yaptığımız bu çalışma, insanların bu zor dönemle nasıl başa çıktıkları hakkında bize önemli bilgiler veriyor. Katılımcılarımızın çoğu, Covid-19 korkusuyla başa çıkmak için filmler izlemeyi, kitap okumayı ve müzik dinlemeyi önemli birer kolaylaştırıcı bir etmen olarak gördüklerini belirtiler. Buna göre sanat ve kültür, insanların bu zor dönemde korkularını hafifletmeye yardımcı oldu.
Ayrıca, cinsiyet, kronik bir hastalığa sahip olmak, Covid-19 tanısı konmuş birini tanıyor olmak veya nerede yaşadığının korku düzeylerinde önemli bir fark yaratmadığını bulduk.
Yani, pandemi herkesi farklı yollarla etkiliyor ve bu etki herkes için aynı düzeyde olmayabilir.
Daha da ilginci, bir kişinin kendi geleceğine dair kaygısı, genel kaygı durumu ve psikolojik sağlığının Covid-19 korkusuyla başa çıkmada önemli bir rol oynadığını gördük.
Ancak sürekli endişelenme hali, fiziksel sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre gibi faktörlerin bu korku üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını fark ettik.
Bu çalışmamız, Covid-19 pandemisinin bizi nasıl etkilediğini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor ve bu bilgilerle politika yapıcılar ve ruh sağlığı profesyonelleri, pandemi sürecinde zorluk yaşayan kişilere daha etkin bir şekilde yardımcı olabilirler. Çalışmamızın sonuçları, insanların bu zor dönemde nasıl hissettiklerini ve neyin yardımcı olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.
-
Client:
Keita Smith
-
Category:
Detail
-
Date:
March 07, 2022
-
Share: